Pęcherzyk żółciowy a dieta

Pęcherzyk żółciowy a dieta
5 (100%) 23 głosy

Zaburzenia pracy woreczka żółciowego to dosyć częsta przypadłość, zwłaszcza wśród kobiet, a do tego bardzo nieprzyjemna i uciążliwa. W takim przypadku, obok leczenia konieczne jest wprowadzenie w nawyki żywieniowe lekkostrawnej diety. Pęcherzyk żółciowy a dieta to dwa bardzo ściśle powiązane ze sobą aspekty.

Ciężar na żołądku, przejedzenie?

Warto najpierw wyjaśnić co to takiego jest pęcherzyk żółciowy, często nazywany też woreczkiem. Ma dużo żółci, więc jest ciemniejszy od wątroby. Połączony jest właśnie z wątrobą i dwunastnicą poprzez drogi żółciowe. Zbudowany jest z trzech części: szyjki, dna i trzonu. Dolegliwości, jakie mogą nam dokuczać w tym przypadku to zgaga, wzdęcia, biegunki, ciężar oraz częste uczucie pełności czy przejedzenia, a nawet gniecenia w okolicy prawego podżebrza. Co sprzyja takim bólom i ich powstawaniu? Z pewnością niedobre jest wysokie stężenie cholesterolu we krwi, otyłość, wiek, a także dieta bogata w tłuszcze zwierzęce. Często problemy z pęcherzykiem żółciowym zaczynają się od innych chorób, jak na przykład od cukrzycy.

Trzymaj się zasad, a będzie dobrze

Wpływ diety na pęcherzyk żółciowy, a także sposob i rodzaj leczenia jest bardzo duży. Jeżeli borykamy się z tego typu problemami koniecznie musimy dostosować się do kilku najważniejszych zasad. Po pierwsze należy spożywać regularne posiłki, najlepiej 4-5 razy dziennie, najlepiej w trzygodzinnym odstępie czasowym. Częstym błędem są zbyt długie przerwy pomiędzy posiłkami, ponieważ sprzyja to zastojowi żółci.

Z kolei śniadanie powinno być w miarę lekkie, ponieważ na czczo w pęcherzyku żółciowym jest zbyt mało kwasów żółciowych, które z kolei są niezbędne do rozpuszczania cholesterolu. Zagrożenie jest takie, że w gęstej, długo zalegającej żółci mogą wytrącać się kamienie. Co równie ważne posiłki powinny być zawsze przygotowywane na świeżo i mieć odpowiednią temperaturę, nie mogą być ani za ciepłe ani za zimne. Wskazane jest gotowanie w wodzie, na parze lub duszenie. Na pewno nie powinno się spożywać potraw smażonych, a także pieczonych, chyba że w folii. Ograniczyć należy też sól i całkowicie zrezygnować z ostrych przypraw.

Pęcherzyk żółciowy a dieta

Nasuwa się pytanie co takiego w ogóle można jeść, a czego kategorycznie powinno się unikać. Otóż zwykle wystarcza, gdy trzymamy się chociaż kilku najważniejszych wyznaczników. Śmietanę czy majonez można zastąpić jogurtem naturalnym, ograniczyć należy spożywanie masła (zamiast niego warto sięgnąć na przykład po olej kokosowy), a także jaj (do 2-3 tygodniowo), uważać należy też na różnego rodzaju tłuste sery jak żółte, pleśniowe czy topione. Jeżeli chodzi o wędliny, to zdecydowanie lepiej sięgać po te chude z drobiu, polędwicy czy szynki, dobrze jest też pokusić się o wykonywanie ich samodzielnie w domu.

W kwestii mięs najlepiej wybierać cielęcinę, indyki, kurczaki, jagnięcinę, króliki. O tym jak wpływa dieta na pęcherzyk żółciowy, wie każdy, kto kiedykolwiek miał z nim problemy. Taka osoba zdaje sobie też sprawę z tego, że warto jeść ryby, chociaż dwa razy w tygodniu, a unikać należy mocnej kawy, herbaty, napojów gazowanych i alkoholu. Dobrze byłoby też ograniczyć słodycze, zwłaszcza te z dużą ilością czekolady czy ciasta z kremami. Śmiało za to można sięgać po galaretki, musy owocowe czy biszkopty.

Wpływ diety na pęcherzyk żółciowy jest bardzo duży i o tym z pewnością zaświadczy każdy lekarz. Warto jednak pewne zwyczaje żywieniowe wprowadzić w życie już wcześniej, żeby uniknąć różnych nieprzyjemnych i uporczywych dolegliwości.

2 thoughts on “Pęcherzyk żółciowy a dieta

  1. Przy kłopotach z pęcherzykiem żółciowym najważniejsze to nie jeść jajek. I nie jest ważne czy smażonych, gotowanych, czy jakichkolwiek innych. Po prostu jajka źle wpływają na pęcherzyk żółciowy i basta!

  2. W ogóle dieta powinna być jak najbardziej restrykcyjna. Ludziom się wydaje, że jak zjedzą „jedno małe jajeczko” to nie będzie to miało wpływu na pęcherzyk żółciowy. I jak im się uda, to posuwają się znowu dalej i dalej i to w końcu się kończy. Zapalenie to jedno z najmniejszych zagrożeń w tym przypadku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

25 − 21 =