Dieta na woreczek żółciowy

Dieta na woreczek żółciowy
5 (100%) 12 głosy

Chory woreczek żółciowy, w którym odłożyły się kamienie żółciowe, może nie dawać o sobie znać przez lata. Jednak jeśli dochodzi do regularnych ataków kolki, wówczas konieczne staje się leczenie farmakologiczne, a nawet operacyjne, aby usunąć cały woreczek żółciowy wraz z kamieniami. Ważnym elementem leczenia, także w przypadku osób, które cierpią na ataki woreczka, jest dieta na woreczek żółciowy. W wielu przypadkach zamiana niektórych produktów żywnościowych na inne prowadzi do złagodzenia objawów, a nawet do rozkładu kamieni żółciowych.

Objawy ataku woreczka żółciowego

Do większości ataków woreczka dochodzi wieczorem, po zjedzeniu zbyt późno dość obfitego posiłku, najczęściej bogatego w tłuszcze zwierzęce. To właśnie tłusta dieta prowadzi w większości przypadków do objawów chorobowych. Część pacjentów uskarżą się na bóle w prawej części ciała, przy czym taki ból jest zwykle ostry i mogą mu towarzyszyć wymioty czy nudności. W łagodniejszym ataku pacjent odczuwa ucisk na żołądku, może również mieć problemy ze zgagą czy odbijaniem. Bardzo często pierwsze objawy ataku woreczka żółciowego pojawiają się kilka godzin po posiłku, gdy wątroba musi wyprodukować więcej żółci, aby strawić dodatkowy tłuszcz pochodzący z posiłków.

Woreczek żółciowy – dieta dla pacjentów

Przyjmuje się, że za ataki woreczka żółciowego odpowiada głównie zbyt tłusta dieta oraz spożywanie posiłków ubogich w błonnik pokarmowy. Często także liczba tych posiłków jest zbyt mała w porównaniu do potrzeb organizmu, co prowadzi do obciążenia wątroby przy ich trawieniu. Dlatego tak ważne staje się odpowiednie zbilansowanie diety oraz jedzenie co najmniej 4 posiłków w ciągu dnia, aby wątroba miała czas na ich strawienie.

Dieta przy woreczku żółciowym musi być lekka, co doskonale wiedzą pacjenci po silnych atakach woreczka. Ta część pacjentów przez kilka dni po ataku powinna jeść głównie lekkostrawne kleiki ryżowe, białe pieczywo oraz gotowane warzywa, przy czym warto zrezygnować z warzyw powodujących wzdęcia. Ważnym posiłkiem dla osób, u których zdiagnozowano problemy z woreczkiem żółciowym, jest śniadanie.

Dieta na woreczek żółciowy

Jednak nie tylko nadmiar tłuszczu może się przyczyniać do powstawania kamieni w woreczku. Równie szkodliwe są zbyt rygorystyczne diety odchudzające czy przeprowadzane regularnie głodówki, które również mogą powodować odkładanie kamieni. Przy diecie warto pamiętać, żeby mięsa nie smażyć ani nie piec, bowiem w trakcie tych procesów może dochodzić do wchłaniania tłuszczu, zatem potrawy będą ciężkostrawne. Z tego powodu część pacjentów z chorym woreczkiem żółciowym sięga po mięso gotowane lub gotowane na parze. Dobrze tolerowane są mięsa chude, głównie drobiowe oraz warzywa gotowane (marchew, pietruszka czy seler).

Tłuste śmietany należy zastąpić lżejszym jogurtem, zaś tłuste gatunki serów, w tym również sery żółte, chudszym twarogiem czy serkiem wiejskim. Nie wszystkie warzywa, nawet ze względu na zawartość błonnika, są zalecane. I tak dieta przy woreczku żółciowym wyklucza wszelkie warzywa strączkowe, ale również cebulę, por czy świeże ogórki. Z diety wyklucza się także grzyby, kapustę czy kwaśne owoce, mimo że w diecie na woreczek ich dzienna norma powinna przekraczać 0,5 kg.

Za to wskazane jest doprawianie potraw z wykorzystaniem ziół, zalecany jest majeranek i estragon, potrawy można przyprawiać także koperkiem czy natką pietruszki. W diecie powinny się także znaleźć ryby, które należy jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Należy również pamiętać o odpowiedniej ilości płynów, które ułatwiają trawienie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 87 = 88