Dieta w kamicy żółciowej

Dieta w kamicy żółciowej
5 (100%) 3 głosy
Kamica żółciowa to poważna choroba, która objawia się przede wszystkim dolegliwościami bólowymi. W celu zminimalizowania możliwych objawów tego schorzenia, a także niekiedy w celach profilaktycznych, warto zastosować odpowiednią dietę. Jak powinna ona wyglądać?

Warto pamiętać, że nieprawidłowe odżywianie często jest przyczyną kamicy żółciowej. Zazwyczaj winne są podstawowe błędy żywieniowe, takie jak nadmiar słodyczy i nasyconego tłuszczu w diecie oraz niedobór niezbędnych składników, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe czy błonnik. Dlatego w profilaktyce tej choroby warto zastosować po prostu zdrową dietę, która będzie zawierała wszystkie potrzebne składniki. Jednak w przypadku, gdy kamica żółciowa już się pojawi, takie działanie może nie wystarczyć.

Jedz lekkostrawne produkty

W przypadku takiego schorzenia, jak kamica żółciowa dieta powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Podobnie jak w żywieniu zdrowych osób, warto uważać na potrawy, które mogą być przyczyną zatrucia – należy zwracać baczną uwagę na świeżość i higienę podczas przygotowywania posiłków. Takie działanie jest konieczne, ponieważ ewentualne zatrucie ma gorsze konsekwencje dla chorego z kamicą żółciową, niż dla osoby zdrowej.

Ponadto, warto zadbać o regularność w spożywaniu posiłków – tak samo jak w przypadku zwykłej zdrowej diety konieczne jest rozdzielenie pokarmu na pięć mniejszych posiłków dziennie.

Unikaj tłuszczu

Dieta w kamicy żółciowej zakłada wyłączenie pewnych produktów. Warto pamiętać, że kamica żółciowa to schorzenie, które polega na zatkaniu kanałów żółciowych. Żółć jest produkowana w wątrobie. Zawarte w niej substancje ułatwiają trawienie tłuszczu, dlatego też w przypadku tłustej diety chory na kamicę żółciową odczuwa silniejsze dolegliwości. Dieta przy kamicy żółciowej wyklucza takie pokarmy, jak słonina czy boczek. Warto ograniczyć również inne produkty, które mogą zawierać tłuszcze zwierzęce. Niewskazane są również jajka, ponieważ u wielu osób powodują nasilenie dolegliwości.

Postaw na błonnik

Co warto włączyć do diety w przypadku kamicy żółciowej? Przede wszystkim produkty bogate w błonnik. Najlepiej w tym celu zwiększyć po prostu ilość warzyw i owoców, ponieważ zawarty w nich błonnik nie działa drażniąco na przewód pokarmowy. W niektórych przypadkach warto włączyć również takie produkty, jak otręby, jednak należy pamiętać, by nie przesadzać z ich ilością.

Warto pamiętać, że wzbogacenie diety o nisko nasycone kwasy tłuszczowe nie oznacza, iż do potraw można dodać każdą ilość oleju roślinnego. W przypadku kamicy żółciowej najlepiej jest zrezygnować ze smażenia – lepiej zastąpić je gotowaniem na parze. Oleje roślinne najlepiej stosować jedynie jako formę dodatku do surówek i sałatek.

Nieco inaczej wygląda dieta w przypadku, gdy dolegliwości przy kamicy żółciowej są bardzo silne. Wtedy początkowo stosuje się płynną dietę, a w kolejnych dniach rozszerza się jadłospis o kolejne produkty. Warto pamiętać, że w takich przypadkach lepiej jest spożywać pokarmy takie, jak warzywa i owoce, natomiast ograniczyć produkty z pełnoziarnistych zbóż.

2 thoughts on “Dieta w kamicy żółciowej

  1. Właściwie w każdej chorobie powtarza się ten sam schemat – wystarczy jeść zdrowo i nie jeść tłustych rzeczy, a nie będzie człowiek chorował. I nieważne czy jest to dieta na kamicę żółciową czy jakiekolwiek inne choroby czy dolegliwości.

  2. Mi lekarz polecił sushi na kamicę żółciową. Zdrowe i lekkostrawne i wbrew pozorom wcale nie takie drogie, jak się samemu człowiek nauczy robić. Ale napinka na początku jest ogromna, bo nie da się tego zwinąć żeby się nie rozwaliło dopóki się nie pozna paru trików.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 + 1 =